Üriner Sistem Taş Hastalığı
Taş hastalığı nedir?
Taş idrar yollarında mineral tuzlarının çökerek birikmesi sonucu oluşmaktadır. Taş genellikle böbreklerde oluşmaklar birlikte mesanede de oluşabilmektedir. Böbrekte taşın nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemesine rağmen bir takım teoriler mevcuttur. Üriner sistem taş oluşumunda pek çok sebep mevcuttur. Genetik yatkınlık, beslenme ve coğrafi özelliklerde taş oluşum nedenlerindendir. Ülkemizde Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgesinde diğer bölgelere nazaran daha çok taş hastalığı görülmektedir.
Kaç çeşit böbrek taşı vardır?
Böbrek taşları genellikle kalsiyum oksalat, kalsiyum fostat, ürik asit taşları, magnezyum taşları ve sistin taşlarından oluşmaktadır. Genelllikle taşların belirtileri aynı olmasına rağmen taşların yaklaşık olarak %75 i kalsiyum taşlarıdır. Daha az sıklıkla fosfat ve ürik asit taşları görülür. Taşların analiz edilip cinsinin belirlenmesi taş tedavisinin planlanması, tekrarının önlenmesi ve diyet planlanması açısından çok önemlidir.
Belirtiler nelerdir?
Taş eğer böbrekte ise yıllarca belirti vermeyebilir. Zamanlar böbreğin çalışmasını etkileyerek böbreğin kaybına veya böbrek kanseri gibi bir takım hastalıklara sebep olabilmektedir. Böbrekte çok ağrıya sebep olmayan taş böbekte çıkıp üretere düştüğünde şiddetli yan ağrısı mide bulantısı , kusma ve taşın yerine göre kasığa vuran ağrıya sebep olur. Sıklıkla bu şikayetlere idrarda kan da eşlik eder.
Taş oluşumundan kurtulmak mümkün mü? Nasıl bir diyet uygulanmalı?
Bazı taş hastalıklarında taşın yeniden oluşumu veya oluşmuş taşın eritilmesi mümkündür. Fakat bu durum her taş cinsi için geçerli değildir. Yeni taş oluşumundan korunmak ve mevcut taşın eritilmesi için bazı kriterler mevcuttur.
Taşın cinsinin belirlenmesi (örneğin kalsiyum oksalat taşı, enfeksiyon taşı, ürik asit taşı ve sistin taşı gibi) tedavide ve tekrarın önlenmesinde önemli bir kriterdir.
Taş düşürme sıklığı önemlidir. 10 yıl içinde sadece bir kez küçük bir taş düşüren hastada ayrıntılı bir analize pek gerek yoktur. Ancak özellikle sık aralıklarla taş düşüren veya taş oluşturan hastalarda ayrıntılı analiz yapılması çok gereklidir.
Böbrekleri sık sık taş yapan hastalarda mutlaka taşın analizi ve ayrıca kan ve idrarda metabolik analizlerin yapılması gereklidir. Bu analizlerde taş oluşumuna yol açan ve düzeltilebilecek nedenler araştırılmaktadır. Örneğin bağırsaktan kalsiyum emilimi fazla ise buna göre diyet verilmelidir. Böbrekten kalsiyum atılımı fazla ise diyette kısıtlamaya gerek yoktur. Her iki durumda da kalsiyum taşı olmasına rağmen birisine diyet kısıtlaması diğerine ise böbreğe etkili idrar söktürücü ilaç kullanılmaktadır.
İdrarın PH sının değiştirilmesi bile taşların taşların önlenmesinde ve eritilmesinde etkilidir. Ayrıca paratiroid bezinin kötü çalışması şiddetli taş hastalığına sebep olmaktadır.
Diyet uygulanmasında ise dengeli beslenme, bol miktarda sıvı tüketimi, kırmızı etin ve tuz un kısıtlanması önemlidir. Ayrıca eşlik eden metabolik hastalıkların (diyabet, yüksek tansiyon..) kontrol altına alınması taş oluşum riskini azaltmaktadır.
Taş hastaları ne kadar su içmelidir?
Tas oluşumunu engellemek için günde en az 2,5 litre idrar çıkaracak şekilde su
tüketilmelidir.
Bazı hastalar bira içmenin taş hastalığını önlediğini ve taş düşürmeyi kolaylaştırdığı gibi yanlış bir inanış içinde bize başvurmaktadır. 1970 li yıllarda Polonya da yapılan bir çalışmada daha çok bira ve tereyağı tüketenlerde daha az böbrek taşı olduğu saptanmış. Ancak daha sonra yapılan hiçbir çalışmada bu bulgular doğrulanmamıştır. Bu iddia bilimsel olarak doğru kabul
edilmemektedir. Doğrusu taşı olan hastaların bol su içmeleridir.
Taşı olan hastalar süt ve süt ürünlerini tüketebilir mi?
Süt ve süt ürünleri kalsiyumdan zengindir. Taşların çok büyük bir kısmı da kalsiyum taşlarıdır. O halde kalsiyumu diyetten kısıtlarsak taş oluşumu azalır gibi bir düşünce yanlıştır. Kalsiyum taşlarının çok azı diyetteki kalsiyum ile ilgilidir. Kandaki kalsiyumun ana kaynağı kemiklerdir. Diyetteki kalsiyum bazı özel durumlar dışında şiddetli olarak kısıtlanmaz. Bazı durumlarda kan kalsiyumu normal olsa bile kalsiyumun börekten fazla atılması taş oluşumunu arttırır.
Özellikle büyüme çağı ve menapoz sonrası osteoporoz riskinin çok olduğu durumlarda kalsiyum kısıtlaması zararlı bile olabilir. Ayrıca bazen diyetteki kalsiyum kısıtlaması diğer taş oluşumunu arttıran oksalatın bağırsaktan emilimini arttırabilir. Son yapılan Amerikan Üroloji Kongresinde kan kalsiyumunu arttıran D vitaminin alınmasının sakıncası olmadığı belirtilmiştir. Osteoporoz hastalarında kişide taş olması halinde bile yemeklerle birlikte 1000 miligramı geçmemek kaydıyla kalsiyum kullanılabileceği bile söylenmektedir.
ESWL Tedavisi (Vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma) Nedir?
Normalde 6-15 mm boyutundaki taşlar için ilk uygulanamsı gerekn tedavilerden biridir. Şok dalgaları bir noktada yoğunlaştırılarak taş kırma işlemidir. son derece güvenili bir metotdur. Genellikle aneztezi gerektirmez. Ayaktan uygulanan bir tedavidir. İlaç tedavisi ve bol su ile düşmeyen 6-7 mm altındaki taşlara da uygulanabilir.
Bu kadar avantajının yanında önemli dezavantajları da vardır. her taş ne yazık ki ESWL tedavisi ile kırılamamaktadır. taşın bulunduğu yere ve sertlik derecesine göre %60-0 oranında başarılı olabilmektedir. ayrıca tedavi süresinin 1-1,5 ay sürmesi önemli bir dezavantajlarından biridir. Bu durum böbrekteki hasarın artmasına sebep olmaktadır. ayrıca taşın odaklanmasında XR kullanıldığı için hasta az miktarda da olsa radyasyona maruz kalmaktadır. ultrason ile odaklayan cihazlar da mevcut olmasına rağmen bu cihazlarda taş parçası üretere girdiğinde çaresiz kalınabilmektedir.
ESWL tedavisinde taşın önceden kırılıp kırılmayacağını anlamak ve bu arada böbreğin zarar görmemesini sağlamak iyi bir ürolojik değerlendirmeyi gerektirmektedir. Son dönemde kontrassız bilgisayarlı tomografi taşın ESWL tedavisi ile kırılıp kırılmayacağını öngörebilmektedir. Bilgisayarlı Tomografide taşın sertliği konusunda ESWL tedavisine başlamadan önce fikir sahibi olunup tedavi seçiminde zaman kaybı önlenmeye çalışılmaktadır.
Üreterorenoskopi (URS)
Üreter denilen kanaldaki taşlar tedav ile düşmüyor ve ESWL tedavisi ile kırılamıyorsa, endoskopik olarak kameralı cihazlar ile bu kanala girilerek taşa ulaşmak ve holmium lazer ile taşın kırılması ve ya alınması esasına dayanır. Bu ameliyattan sonra hasta bir gün içinde normal yaşantısına döner. Lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Birçok merkezde başarı ve güvenle uygulanmaktadır. Yinede her ameliyat gibi bir takım riskleri mevcuttur. Lazer kullanılması, malzeme çeşitliliği başarı ve güvenliği arttıran unsurlardandır.
Perkütan Nefrolitotomi(PCNL)
Böbrekte 20 mm ve üzerinde veya ESWL ile kırılamayan daha küçük ve böbreğe zarar veren taşlar için uygulanan kapalı ameliyat metodudur. Bu yöntem anestezi altında anestezi altında ultrason veya XR kılavuzluğunda böbreğe 1 cmlik bir delikten girilerek kameralı cihazlarla taşa ulaşılması, aşın holmium lazerle parçalanması ve tüm parçaların dışarıya alınması esasına dayanır. En önemli avantajı 1 gün içerisinde hastanın eve dönebilmesidir. Açık ameliyatlarda hastanın ayağa kalkması bile 1-2 haftayı buluyordu. ayrıca vücudu taşıyan kaslar kesildiği için kalıcı asimetri ve ciddi yara izi kalıyordu.
PCNL önemli avantajları olmasına rağmen her amelyat gibi baız riskler de taşımaktadır. Bu ameliyatta anesteziye bağlı problemler, kanama, açık ameliyata geçme gibi bir takım rikler içermesine rağmen açık ameliyata nazaran daha konforlu ve güvenli bir işlemdir. son zamanlarda teknolojinin gelişmesine paralel olarak microperk yöntemi ile böbreğe giriş deliği daha da küçülmüş işlemin güvenliği ve konforu daha da artmıştır.
Retrograd İntrarenal Cerrahi (RIRS) Kapalı Böbrek Taşı Tedavisi
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte böbrek taşlarının tedavisinde birçok alternatif tedavi seçenekleri ortaya çıkmıştır. Böbrek taşlarının tedavisinde asıl amaç böbreğe en az zarar vererek maksimum taşsızlık sağlamaktır. Geçmişte açık cerrahi ile tedavi edilen böbrek taşları son yıllarda gelişen teknoloji paralel olarak Perkütan nefrolitotomi (PCNL), Retrograd İntrarenal cerrahi (RIRS) yada vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) tedavisi gibi birçok alternatif metodla tedavi edilmektedir.
Yeni nesil fleksibl üreteroskopların ve holmium lazer gibi etkin ve güvenli taş kırıcıların geliştirilmesi ile Retrograd İntrarenal cerrahi (RIRS) taş tedavisinde önemli bir alternatif haline gelmiştir. Günümüzde açık cerrahiye, perkütan nefrolitotomiye (PCNL) gereksinim duyulmadan Retrograd İntrarenal cerrahi (RIRS) ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.
Retrograd İntrarenal cerrahi (RIRS)
- kanama diyatezi olan hastalarda,
- aşırı kilolu hastalarda
- Kas iskelet sistemi deformitesi bulunan hastalarda
- 2 cm den küçük böbrek taşlarında
- vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) tedavisi ile kırılamayan böbrek taşlarında
primer tedavi olarak kullanılmaktadır.
Üreterorenoskopi (URS)
Üreter denilen kanaldaki taşlar tedav ile düşmüyor ve ESWL tedavisi ile kırılamıyorsa, endoskopik olarak kameralı cihazlar ile bu kanala girilerek taşa ulaşmak ve holmium lazer ile taşın kırılması ve ya alınması esasına dayanır. Bu ameliyattan sonra hasta bir gün içinde normal yaşantısına döner. Lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Birçok merkezde başarı ve güvenle uygulanmaktadır. Yinede her ameliyat gibi bir takım riskleri mevcuttur. Lazer kullanılması, malzeme çeşitliliği başarı ve güvenliği arttıran unsurlardandır.
Perkütan Nefrolitotomi(PCNL)
Böbrekte 20 mm ve üzerinde veya ESWL ile kırılamayan daha küçük ve böbreğe zarar veren taşlar için uygulanan kapalı ameliyat metodudur. Bu yöntem anestezi altında anestezi altında ultrason veya XR kılavuzluğunda böbreğe 1 cmlik bir delikten girilerek kameralı cihazlarla taşa ulaşılması, aşın holmium lazerle parçalanması ve tüm parçaların dışarıya alınması esasına dayanır. En önemli avantajı 1 gün içerisinde hastanın eve dönebilmesidir. Açık ameliyatlarda hastanın ayağa kalkması bile 1-2 haftayı buluyordu. ayrıca vücudu taşıyan kaslar kesildiği için kalıcı asimetri ve ciddi yara izi kalıyordu.
PCNL önemli avantajları olmasına rağmen her amelyat gibi baız riskler de taşımaktadır. Bu ameliyatta anesteziye bağlı problemler, kanama, açık ameliyata geçme gibi bir takım rikler içermesine rağmen açık ameliyata nazaran daha konforlu ve güvenli bir işlemdir. son zamanlarda teknolojinin gelişmesine paralel olarak microperk yöntemi ile böbreğe giriş deliği daha da küçülmüş işlemin güvenliği ve konforu daha da artmıştır.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Da Vinci Robotik Cerrahi ile Prostat Ameliyatları
Da Vinci Robotik Cerrahi ile prostat ameliyatları, genellikle prostat kanseri tedavisinde kullanılan radikal prostatektomi prosedürleri için tercih edilir.
Devamını OkuVezikoüreteral Reflü Tedavileri
Vezikoüreteral reflü, mesanenizdeki idrarın anormal akışıdır ve böbreklerinizi mesanenize bağlayan tüpleri (üreterler) destekler. Normal olarak, idrar böbreklerinizden üreterler yoluyla mesanenize akar.
Devamını OkuVarikosel Tedavisi
Varikosel; erkeklerde, torbalardaki ( testislerdeki ) toplardamarların genişleyip varisleşmesi sonucu içerisinde kan birikmesiyle oluşan bir hastalıktır. Genelde 20 yaşından sonra ortaya çıkar. Kısırlık problemi çeken...
Devamını OkuHolep ile Prostat Ameliyatı
HOLEP , İyi huylu prostat büyümesine bağlı idrar kanal tıkanıklıklarının ameliyatla tedavisinde lazer teknolojisinin kullanıldığı bir yöntemdir.
Devamını OkuSertleşme Sorunlarının Tedavisinde Şok Dalga Tedavisi ESWT
ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) cerrahi olmayan bir müdahale sırasında böbrek taşlarının veya safra taşlarının birçok durumda şok dalgaları tarafından ezilmektedir. Sertleşme sorunları için şok dalgası tedavisi de bu prosedüre dayanmaktadır. Temel fark sertleşme sorunları tedavisi sırasında böbrek taşlarının veya safra taşlarının ezilmesinde kullanılan enerjinin sadece onda biri kullanılır. Bu nedenle bu şok dalgası tedavisi, düşük enerjili veya ESWT olarak adlandırılır.
Devamını OkuProstat Kanseri Tanısında Son Teknoloji Multiparametrik Prostat MR ve Prostat Füzyon Biyopsi
Prostat sonrası kanser, erkeklerde kanser ölümünün ikinci önde gelen nedenidir. 2030 yılına kadar görülme sıklığının yaşlanan küresel nüfus nedeniyle iki katına çıkması beklenmektedir. Prostat spesifik antijen (PSA) testi, transrektal ultrason eşliğinde biyopsi ile geleneksel tanının sınırlamaları ile daha da karmaşıklaşan nispeten temkinli hastalığın aşırı teşhisine yol açmıştır.
Devamını OkuBöbrek Kanseri
Böbrek kanseri böbreklerde başlayan bir hastalıktır. Bir veya her iki böbrekteki sağlıklı hücreler kontrolden çıktığında ve bir yumru (tümör olarak adlandırılır) oluşturduğunda olur. Renal hücreli karsinom yetişkinlerde en sık görülen böbrek kanseri türüdür.
Devamını OkuProstat Kanseri
Prostat kanseri dünyada en sık görülen kanserler içerisinde dördüncü sıklıkta görülen kanser olup insidansı ve mortalite oranları ülkeden ülkeye farklılıklar göstermektedir. Yaşla çok kuvvetli ilişkisi vardır...
Devamını OkuProstat Hastalıkları
Prostat Enfeksiyonu - Prostatit;Prostatit kelime anlamı olarak prostat bezinin inflamasyonu olsa da geleneksel olarak üriner sistem semptomları, enflamasyon, prostat kökenli ağrı ve etiyopatogenezi tam olarak anlaşılamayan klinik tabloyu ifade etmek için kullanılmaktadır.
Devamını OkuTestis Hastalıkları
Varikosel; testis damarlarında genişleme, varisleşme olarak tanımlanabilen Varikosel erişkin erkek popülasyonun % 15-22'sinde görülür. İnfertilite araştırması nedeniyle başvuranların ortalama % 30-40'ında saptanan ve erkek infertilitesinin en sık rastlanan patolojisidir...
Devamını OkuProstat Büyümesinde Su Buharı Tedavisi
Prostat büyümesinde kullanılan Su Buharı tedavisi, minimal invaziv bir yöntemle su buharı kullanarak prostat dokusunu küçültür. Hızlı iyileşme süresi, düşük komplikasyon riski ve etkili sonuçları ile dikkat çeken bu tedavi, BPH belirtilerini hafifletir ve yaşam kalitesini artırır.
Devamını OkuSünnet
Penis derisinin ucunun alınarak penis ucunun açığa çıkarılma işlemine sünnet denir. Basit bir işlem gibi görünen sünnetin ciddiye alınması gereken bir operasyon olduğunu bilmek gerekir. Bu yüzden sünneti muhakkak işin uzmanı olan, sünnet eğitimi almış bir üroloji uzmanına yaptırmalısınız. Yanlış sünnet yapımı ileride önemli sorunlara neden olabilir.
Devamını OkuPlazma Kinetik Teknoloji ile Prostat Tedavisi
Prostat sadece erkeklerde bulunan ceviz büyüklüğünde salgı bezidir. İdrar torbasının tabanında bulunur ve idrar kanalını çepeçevre sarar. 45 yaşından sonra olabilecek hormonal değişikliklerle büyümeye başlar. İyi huylu prostat büyümesi olarak adlandırılan BPH (Benign Prostat Hiperplazisi)...
Devamını OkuRadikal Sistektomi İleal Mesane (Yapay Mesane) Ameliyatı
Mesanenin çıkarıldığı cerrahi prosedüre radikal sistektomi denir. Mesane kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılma eğilimindedir ve bu nedenle mesane ve çevresindeki organlar genellikle çıkarılır. Erkeklerde prostat, seminal veziküller ve çevresindeki lenf düğümleri çıkarılır. Erkekler ameliyattan sonra boşalma yapmazlar.
Devamını OkuMesane Taşları
Daha çok erkeklerde görülen mesane taşları işeme disfonksiyonu veya abancı cisim gibi altta yatan patolojilerin bir sonucudur. işeme disfonksiyonlarının sebebi ise alt üriner sistem obstruksiyonuna sebep olan idrar kanalı darlığı, iyi huylu prostat büyümesi, mesane...
Devamını OkuMesane Kanseri
Mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasına mesane kanseri denir. Mesane kanseri idrar kesesinin içini döşeyen hücre tabakasından kaynak alır. Eğer bu hücre çoğalması yalnızca mesanenin yüzeyel katmanı ile sınırlıysa buna...
Devamını OkuMesane Hastalıkları
Mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasına mesane kanseri denir. Mesane kanseri idrar kesesinin içini döşeyen hücre tabakasından kaynak alır. Eğer bu hücre çoğalması yalnızca mesanenin yüzeyel katmanı ile sınırlıysa buna yüzeyel mesane kanseri denir. Eğer hücre çoğalması derinleşip kas ve yağ tabakasına da geçerse buna derin...
Devamını OkuLaparoskopik Böbrek Kanseri
Geleneksel olarak, böbrek cerrahisi uzun hastaneye yatış ve iyileşme ile büyük insizyonlar gerektiriyordu. Genellikle laparoskopik minimal invaziv cerrahi, mühendislik ve bilgisayar teknolojilerinin ilerlemesi ile ürolojik cerrahi alanında son zamanlarda geliştirilmiştir.
Devamını Okuİnmemiş Testis
İnmemiş bir testis (kriptorşidizm), doğumdan önce penisin (skrotum) altında asılı olan cilt torbasında uygun pozisyonuna hareket etmeyen bir testistir. Genellikle sadece bir testis etkilenir. İnmemiş bir testis genel olarak nadirdir, ancak erken doğan bebekler arasında yaygındır.
Devamını OkuBöbrek Kanal Darlığı Ameliyatları
Çoğu zaman, doktorlar rutin prenatal ultrasonlar sırasında doğumdan önce üreter tıkanıklığı bozukluklarını teşhis ederler, bu da böbrekler, üreterler ve mesane de dahil olmak üzere gelişen fetüsün ayrıntılarını gösterebilir. Doktorlar genellikle böbrekleri yeniden değerlendirmek için doğumdan sonra başka bir ultrason yaparlar.
Devamını OkuLazerle Endoskopik Üreter Taşı Ameliyatı
Yeterince küçük olan böbrek taşlarının çoğu genellikle daha fazla sıvı alımı ile idrar yolundan geçer. Böbrek taşı makul bir süre sonra geçmezse veya taş büyüyor ve idrar akışını engelliyorsa ameliyat gerekebilir. Endoskopik cerrahi, endoskop kullanılarak, cerrahın vücudun içinde görmesini sağlayan ince, uzun, esnek bir kamera ve ona bağlı bir ışık olan özel bir cerrahi alet kullanılarak yapılan minimal invaziv bir cerrahidir.
Devamını OkuBöbrek Kistleri
Böbrek kistleri, böbrekler üzerinde veya böbrekler içinde oluşan yuvarlak sıvı keseleridir. Böbrek kistleri, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek ciddi bozukluklarla ilişkili olabilir. Ancak daha yaygın olarak, basit böbrek kistleri nadiren komplikasyonlara neden olan kanserli olmayan kistler olarak adlandırılan bir tiptir.
Devamını OkuHipospadias (Peygamber Sünneti) Sünnet
Hipospadias sünnet, doğumda mevcut olan penisin açılmasında bir kusuru düzeltmek için yapılan cerrahidir. Üretra (idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp) penisin ucunda bitmez. Bunun yerine, penisin alt tarafında biter. Daha ciddi vakalarda, üretra penisin ortasında veya altında, skrotumun içinde veya arkasında açılır.
Devamını OkuHPV - Siğil - Kondilom
İsmini son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz HPV virüsü, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir virüs çeşididir.
Devamını OkuLazerle Böbrek Taşı Ameliyatları (Perkütan / Fleksible URS-RIRS)
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte böbrek taşlarının tedavisinde birçok alternatif tedavi seçenekleri ortaya çıkmıştır. Böbrek taşlarının tedavisinde asıl amaç böbreğe en az zarar vererek maksimum taşsızlık sağlamaktır...
Devamını Okuİktidarsızlık (Sertleşme Problemi) Penil Protez İmplantasyonu(Mutluluk Çubuğu)
Penisin tatmin edici bir cinsel birliktelik için yeterli sertliğe ulaşmaması veya penisteki sertliğin ilişki süresince devam etmemesi sık rastlanılan bir sorundur. Bu problem genç yaşlarda genellikle...
Devamını OkuBöbrek Hastalıkları
Taş hastalığı nedir? Taş idrar yollarında mineral tuzlarının çökerek birikmesi sonucu oluşmaktadır. Taş genellikle böbreklerde oluşmaklar birlikte mesanede de oluşabilmektedir. Böbrekte taşın nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemesine rağmen bir takım teoriler mevcuttur.
Devamını Okuİdrar Kaçırma
İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumudur. Eğer bu durum düzenli olarak tekrarlarsa tıbbi bir sorun olarak kabul edilir. Kadınlar, erkeklere göre idrar kaçırma sorunlarından daha fazla şikâyetçi olurlar...
Devamını Oku