Çocuklarda Yüksek Ateş

Çocuklarda Yüksek Ateş

Ateş çocuklarda sıklıkla görülen ve ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Özellikle yüksek ateş tehlikeli sonuçlara sebep olduğu için anne ve babalar bu gibi durumlarda korku yaşamaktadır. Öyle ki, ebeveynlerin çoğunda ateş fobisi görülmektedir. Ateş bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Ateş düştüğünde hastalık geçmiş sayılmaz ve tedavi hastalık tamamen geçene kadar devam etmelidir. 

Ateşin yükselmesi hastalığın ilerlediğini gösteren bir bulgudur. Yüksek ateş, aileleri çocuğun doktora gitmesi konusunda uyaran bir özellik taşır. Bu anlamda ateşin olumlu bir etkisi vardır ancak müdahele edilmesi ve mutlaka ateşin düşürülmesi ve ateşe sebep olan etkilerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. 

Ateş Nedir?

Ateş aslında vücudun gösterdiği bir savunmadır. Enfeksiyon ve enfeksiyon dışı uyarılar ile savaşmak için vücut ısısını yükseltir. Ateş ölçüldüğünde 39-40 derecelerin üzerinde seyrettiğinde el, kol ve bacaklarda soğukluk görülebilir ancak vücut sıcaklığı yüksektir. Bu aşamada vücut aşırı enerji harcamaya başlar ve kalp ve karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir, kalp hızlı çalışırken, solunum da hızlanarak tepki gösterir. 

Ateş her zaman olabileceği için çocuk her ateşlendiğinde panik yaşamak doğru değildir. Ancak yüksek ateş olumsuz sonuçlara yol açabildiği için eğer ateş 40 derecenin üstünde seyrediyorsa, mutlaka müdahale etme gerekmektedir. 

Çocuklarda Ateş Neden Olur?

Ateşin farklı ve çeşitli nedenleri olabilmektedir. Ancak en genel tanımlarıyla, ateşin nedenleri şu şekildedir. 

  • Kısa süreli ateş nedenleri; 3 ile 5 gün aralığında süren ateş yükseklikleri kısa süreli ateşlerdir.  
  • Alt-üst solunum yolu enfeksiyonları  
  • İshal ve kusma enfeksiyonları
  • Kas iltihaplanmaları 
  • Mide ve bağırsak enfeksiyonları
  • Menenjit
  • İdrar yolları enfeksiyonları
  • Zatürre
  • Eklem iltihaplanmaları vb.  
  • Uzun süreli ateş nedenleri; 7 ile 15 gün aralığında süren ateş yükseklikleri uzun süreli ateşlerdir.  
  • Tüberküloz
  • Humma
  • Tifo
  • Eklem iltihaplanmaları

Ateş Görüldüğünde Ne Yapılmalıdır?

Çocuğunuzun ateşlendiğini fark ettiğinizde endişelenmeden, soğukkanlı bir şekilde kalmalısınız. Aileler genellikle çocukları ateşlendiğinde panik yaşamaktadır ancak panik yanlış tedavilere sebebiyet verebildiği için sakin kalmakta fayda vardır. 

Ateş vücutta titremeye neden olur. Bu durum size çocuğunuzun üstünü örtmeyi düşündürtebilir ancak yapmanız gereken çocuğunuzun vücut ısısını düşürmektir. Bu nedenle kesinlikle üzerini örtmemeli, aksine vücut ısısını düşürmeye çalışmalısınız.
Geleneksel yöntemlerden uzak durmalısınız. Örneğin, genellikle kullanılan soğuk ve sirkeli suları çocuğun vücuduna sermek hatalı bir davranıştır ve ateşin vücuttan çıkmasını zorlaştırır. Bu nedenle böyle bir yöntemi kesinlikle uygulamayın.

Eğer ateş 38-38.5 seviyelerindeyse, normal kabul edebilirsiniz ancak ateş 39 dereceleri bulduğunda mutlaka doktora götürmelisiniz. Ateşle beraber kusma ve ishalde yaşanıyorsa hemen alanında uzman bir doktora başvurmalısınız.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Prematürite Bebek Takibi

Prematürite Bebek Takibi

Beklenilen zamanda ve normal doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerde gelişim takibi nasıl önemliyse, prematüre bebeklerde de bir o kadar, hatta daha da fazla önemlidir.

Devamını Oku
Alerjik Bronşit

Alerjik Bronşit

Çocuk astımı yada diğer adıyla alerjik bronşit tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes almada zorluk şikayetleri ile seyreder. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ataklar gelişir. Bu atakların tekrarlayıcı nitelikte olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin düzelmesi, ancak bir süre sonra tekrar atak gelişmesi söz konusu olur. Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf/rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalık alevlenmesi görülebilir.

Devamını Oku
Çocuklarda Astım

Çocuklarda Astım

Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarlayıcı, kendiliğinden veya tedavi ile düzelebilen öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes darlığı gibi belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır.

Devamını Oku
Çocuk Alerjisi

Çocuk Alerjisi

Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemini vücuda saldırıyormuş gibi zararsız maddelere tepki vermesini tetikleyen “alerjenler” olarak adlandırılan maddelere verdiği reaksiyondan kaynaklanır. Alerjiler ve astım sıklıkla çocuklukta başlar ve yaşam boyu devam eder. Her ikisi de iyileştirilemese de, özenli bir tedavi ile genellikle kontrol altında tutulabilir. 

Devamını Oku
Çocuklarda Egzama

Çocuklarda Egzama

Daha sık egzama olarak bilinen atopik dermatit, yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık hafif olabilir veya cildin o kadar kuru olduğundan çatlar, kanar veya enfekte olur. Çocukların çoğu, çocukluk döneminde bir noktada kaşıntılı deri döküntüsü yaşar, egzama 10 çocuktan yaklaşık birinde gelişir.

Devamını Oku
Gelişim Bozuklukları

Gelişim Bozuklukları

Çocuklarda yaşa bağlı gelişim oldukça büyük önem taşımaktadır. Boyu ile kilosunun yaşına bağlı olarak gelişmesi gereken değerler aralığında seyretmesi gerekmektedir. Aynı şekilde sosyal ve duygusal becerilerinin de yaşı ile orantılı olması gerekir. Çocuk gelişimi yalnızca fiziksel değildir, zihinsel gelişimi de büyük önem taşımaktadır. 

Devamını Oku
Çocuklarda Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Çocuklarda Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Halk arasında soğuk algınlığı olarak adlandırılan üst solunum yolları özellikle yaşı küçük olan çocuklarda sıklıkla görülür. Soğuk algınlığına neden olan etmen ise 200’den fazla virüstür. Çocuklar genellikle bir yıl içinde 5 ile 8 arasında bir sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler.

Devamını Oku
Çocuklarda Yüksek Ateş

Çocuklarda Yüksek Ateş

Ateş çocuklarda sıklıkla görülen ve ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Ateş bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Ateş düştüğünde hastalık geçmiş sayılmaz ve tedavi hastalık tamamen geçene kadar devam etmelidir. 

Devamını Oku
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan bir tanesi de idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Böbrekler yeni gelişmekte oldukları için özellikle küçük yaştaki çocuklarda idrar yolları enfeksiyonları tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarının yaşadığı rahatsızlığa önem göstermeleri gerekmektedir. 

Devamını Oku
Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit

Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit

İshal çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olduğu için anne ve babalar, çocuklarını ishalden nasıl koruyacaklarını merak ediyorlar. Aşağıda yazdığımız önerileri okuyarak siz de çocuğunuzu ishalden koruyabilirsiniz.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP