Gelişim Bozuklukları
Çocuklarda yaşa bağlı gelişim oldukça büyük önem taşımaktadır. Boyu ile kilosunun yaşına bağlı olarak gelişmesi gereken değerler aralığında seyretmesi gerekmektedir. Aynı şekilde sosyal ve duygusal becerilerinin de yaşı ile orantılı olması gerekir. Çocuk gelişimi yalnızca fiziksel değildir, zihinsel gelişimi de büyük önem taşımaktadır.
Gelişim Bozukluğu neden olur?
*Biyolojik ve çevresel faktörler
Fiziksel ve zihinsel gelişim biyolojik etmenlere bağlı olabildiği gibi, çevresel faktörlere göre de değişim gösterebilmektedir. Çevresel faktörler en az biyolojik faktörler kadar önem taşımaktadır. Kötü ve yetersiz beslenme, düzensiz ve yetersiz uyku çevresel faktörlerin başında gelir. Düzenli ve yeterli beslenme ve uyku, büyüme hormonlarını etkilediği için, her çocuğun gelişiminde sıkıntı yaşamaması için yeterli beslenmesi ve düzenli uyuması gerekmektedir.
*Psikolojik faktörler
Çocuk gelişiminde biyolojik ve çevresel faktörler kadar psikolojik faktörlerde önem taşımaktadır. Anne ve babaları tarafından yeterli ilgiyi görmeyen çocuklarda gelişim bozuklukları görülebilmektedir. Çocuğun zihinsel gelişimi için önem taşıyan oyunlar ve becerilerini geliştirebileceği etkinlikler zihinsel gelişiminin olumlu ilerlemesi için büyük önem taşımaktadır.
Çocuklarda Gelişim Bozukluğu Belirtileri
- Boy ve kilo gelişiminin yaşına oranla geride olması
- Yürümede gecikme
- Koşma gibi becerilerde görülen eksiklik
- Konuşmaya başlamada gecikme
- Sosyal becerilerde görülen gerilik
- Öfkeli ve hırçın davranışlar
Bu tarz belirtiler gelişim bozukluğunun en belirgin özellikleri arasındadır. Boy ve kiloda görülen gerilik, yürümenin ve konuşmanın gecikmesi, sosyal becerilerde geriliğin görülmesi ve davranışlara yansıyan öfke gelişim bozukluğunun habercisi olabilir. Eğer bu belirtiler görülüyorsa mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Çocuklarda gelişim bozukluğunun önlenmesinin en iyi yolu düzenli doktor kontrolleridir. Aileler çocuklarının gelişim bozukluğu yaşadığını kabul etmek istemeyebilir. Bu nedenle alanında uzman bir doktor görüşüne gerek duyulmaktadır.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Prematürite Bebek Takibi
Beklenilen zamanda ve normal doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerde gelişim takibi nasıl önemliyse, prematüre bebeklerde de bir o kadar, hatta daha da fazla önemlidir.
Devamını OkuAlerjik Bronşit
Çocuk astımı yada diğer adıyla alerjik bronşit tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes almada zorluk şikayetleri ile seyreder. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ataklar gelişir. Bu atakların tekrarlayıcı nitelikte olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin düzelmesi, ancak bir süre sonra tekrar atak gelişmesi söz konusu olur. Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf/rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalık alevlenmesi görülebilir.
Devamını OkuÇocuklarda Astım
Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarlayıcı, kendiliğinden veya tedavi ile düzelebilen öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes darlığı gibi belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır.
Devamını OkuÇocuk Alerjisi
Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemini vücuda saldırıyormuş gibi zararsız maddelere tepki vermesini tetikleyen “alerjenler” olarak adlandırılan maddelere verdiği reaksiyondan kaynaklanır. Alerjiler ve astım sıklıkla çocuklukta başlar ve yaşam boyu devam eder. Her ikisi de iyileştirilemese de, özenli bir tedavi ile genellikle kontrol altında tutulabilir.
Devamını OkuÇocuklarda Egzama
Daha sık egzama olarak bilinen atopik dermatit, yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık hafif olabilir veya cildin o kadar kuru olduğundan çatlar, kanar veya enfekte olur. Çocukların çoğu, çocukluk döneminde bir noktada kaşıntılı deri döküntüsü yaşar, egzama 10 çocuktan yaklaşık birinde gelişir.
Devamını OkuGelişim Bozuklukları
Çocuklarda yaşa bağlı gelişim oldukça büyük önem taşımaktadır. Boyu ile kilosunun yaşına bağlı olarak gelişmesi gereken değerler aralığında seyretmesi gerekmektedir. Aynı şekilde sosyal ve duygusal becerilerinin de yaşı ile orantılı olması gerekir. Çocuk gelişimi yalnızca fiziksel değildir, zihinsel gelişimi de büyük önem taşımaktadır.
Devamını OkuÇocuklarda Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Halk arasında soğuk algınlığı olarak adlandırılan üst solunum yolları özellikle yaşı küçük olan çocuklarda sıklıkla görülür. Soğuk algınlığına neden olan etmen ise 200’den fazla virüstür. Çocuklar genellikle bir yıl içinde 5 ile 8 arasında bir sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler.
Devamını OkuÇocuklarda Yüksek Ateş
Ateş çocuklarda sıklıkla görülen ve ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Ateş bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Ateş düştüğünde hastalık geçmiş sayılmaz ve tedavi hastalık tamamen geçene kadar devam etmelidir.
Devamını OkuÇocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan bir tanesi de idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Böbrekler yeni gelişmekte oldukları için özellikle küçük yaştaki çocuklarda idrar yolları enfeksiyonları tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarının yaşadığı rahatsızlığa önem göstermeleri gerekmektedir.
Devamını OkuÇocuklarda İshal ve Gasrtoenterit
İshal çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olduğu için anne ve babalar, çocuklarını ishalden nasıl koruyacaklarını merak ediyorlar. Aşağıda yazdığımız önerileri okuyarak siz de çocuğunuzu ishalden koruyabilirsiniz.
Devamını Oku