Holmiyum Lazer (HOLEP) ile iyi huylu prostat büyüme ameliyatı
HOLEP , İyi huylu prostat büyümesine bağlı idrar kanal tıkanıklıklarının ameliyatla tedavisinde lazer teknolojisinin kullanıldığı bir yöntemdir.İyi huylu prostat büyümesi , her ne kadar kanser türü bir rahatsızlık olmasa da sık idrara çıkma, kesik kesik işeme, ıkınarak işeme ve hatta sonda takılma gereksinimine neden olan ve hayat kalitesini ciddi anlamda bozan bir hastalıktır. 60 yasındaki erkeklerin neredeyse %40’ında bu hastalık mevcutken hastaların pek çoğu ilaç tedavisi ile rahatlamaktadır. Ancak idrarla kan kaybeden, mesanesinde taşlar oluşmuş, üresinde yükselme olan, böbreklerinde genişleme olan, sık sık idrar yolu enfeksiyonu olan ve ilaç tedavisi ile rahatlamadığını beyan eden hastalarda ameliyat tedavisi tercih edilmektedir.
İyi huylu prostat büyümesine(BPH) işeme sorunlarının cerrahi tedavisinde prostatın holmiyum lazer ile tedavisi(HoLEP), özellikle orta-büyük hacimli prostatlar için açık cerrahiye alternatif olarak tüm dünyada giderek daha yaygın olarak uygulanmaktadır. HoLEP ile idrar kanalını tıkayan büyümüş prostatın neredeyse tama yakın çıkarılması mümkün olabilmektedir. İyi huylu prostat büyüme tedavisinde kullanılan diğer ameliyatlar ile karşılaştırıldığında; benzer düşük komplikasyon oranlarına, daha iyi fonksiyonel ve semptomatik sonuçlara sahip olduğu ayrıca uzun dönemde daha düşük oranda tekrar operasyon gerektiren etkin ve güvenli bir yöntem olduğu birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir.
İşlem nasıl yapılır?
Holep işlemi steril ameliyathane şartlarında yapılması gereken bir işlemdir. Hastaya genel veya regional(Belden yapılan) anestezi ile gerçekleştirilebilinir. Özel bir endoskopik cihaz ile idrar kanalından girilir. İdrarın geliş yönünün tersi istikamette , görüntü eşliğinde prostata ulaşılır. Ardından lazer enerjisi ile prostatın büyümüş kısımları prostat kapsülünden ayrılarak mesaneye itilir. Kabaca anlatmak gerekirse prostatı, içinden idrar kanalı gecen bir mandalinaya benzetirsek, lazer ile mandalinanın dilimleri kabuğundan ayrılır ve mesaneye geri itilir. Sonrasında bir başka özel endoskopik alet ile mesanedeki bu dokular eritilerek hiçbir kesme işlemi uygulanmadan idrar kanalından çıkarılır. Bu dokular kanser odağı içerip içermediğinin araştırılması için patoloji uzmanı hekim arkadaşlara gönderilir. Hastaların hastanede kalış süresi genelde 1 veya 2 gün olmaktadır ve oldukça güvenli bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Operasyondan hemen sonra takılan idrar sondası genelde 1 veya 2 gün içerisinde dışarı alınmaktadır. Sondanın çıkarılmasında temel gösterge idrarın kanamasız olarak temiz bir şekilde gözlenmesidir.
PARSİYEL (NEFRON KORUYUCU) BÖBREK KANSER CERRAHİSİ
Günümüzde artan teknolojik gelişmeler ışığında böbrek tümörlerinde böbreğin tamamının alınmadan sadece kanserli dokunun alınması işlemi oldukça yaygın uygulanmaktadır. Böbrek hasarına yol açan hipertansiyon ve şeker hastalığının bu kadar yaygın olduğu bir çağda mecbur olmadıkça böbreğin tamamının alınmaması çok önemlidir. Ancak her onkolojik ameliyatta olduğu gibi böbrek kanseri ameliyatlarında en önemli husus geride hiç tümörlü dokunun bırakılmamasıdır. Bu nedenle genellikle böbreğin kenarlarından köken alan ve özellikle ana damarlarını kaplamayan tümörlerde ilk etapta denenmesi gereken yöntem parsiyel nefrektomidir.
FÜZYON BİYOPSİ
Bilindiği gibi kanser kuşkusunda genelde yapılması gereken ilk işlem biyopsi ile yani kuşkulu dokudan parça alma ile patolojik incelemeler doğrultusunda hastalığın adının konmasıdır. Prostatta da durum böyledir. Her ne kadar prostat kanser taramasında diğer organ kanserlerine göre daha şanslı olsak da arada kalınan vaka sayısı oldukça fazladır. Seksenli yılların başında keşfedilen ve prostat kanser taramalarında o günden bu yana yapılması gereken ilk işlem olan kanda psa testi oldukça önemlidir. PSA testi yüksek olan ve/veya parmakla muayenede kuşkulu sertlik hissedilen hastalarda biyopsi önerilir. Biyopsi transrektal ultrason adı verilen makat yoluyla yapılan ultrason ile gerçekleştirilir. Ancak prostat kanser dokularının neredeyse % 60 kadarı ultrasonda bulgu vermeyip normal doku gibi görünmektedir. Bu nedenledir ki gerek hekim gerekse hastalar biyopsi sonuçları kanser gelmese bile kuşku içerisinde kalmaya devam etmekteydiler. 10 yıllık dönemde ortaya çıkan teknolojik bir gelişme bu kuşkuları neredeyse tamamen yok etmiştir. Multiparametrik prostat MR adı verilen yeni bir gelişme ile prostatta yer alan kanserli dokuların neredeyse % 95 ini net olarak saptama şansını elde ettik. Burada kalan tek sorun , MR’da saptanan o dokuyu ıskalamadan biyopsi yapabilmekti. Neyse ki teknoloji bu sorunun da üstesinden gelmeyi başardı. MR verilerini ultrason ile birleştirerek o dokunun görünmesini sağlayan ve bu şekilde biyopsinin direk olarak hatasız alınmasını sağlayan Füzyon Biyopsi yöntemi ile prostat kanser tanısı konmasında oldukça yol alındı. Standart biyopsi ile hemen hemen aynı şekilde uygulanan, hastaya anestezi verilmesine gerek kalmayan bu yöntem ile tekrarlayan biyopsilerden kurtulunmuş oldu.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Da Vinci Robotik Cerrahi ile Prostat Ameliyatları
Da Vinci Robotik Cerrahi ile prostat ameliyatları, genellikle prostat kanseri tedavisinde kullanılan radikal prostatektomi prosedürleri için tercih edilir.
Devamını OkuVezikoüreteral Reflü Tedavileri
Vezikoüreteral reflü, mesanenizdeki idrarın anormal akışıdır ve böbreklerinizi mesanenize bağlayan tüpleri (üreterler) destekler. Normal olarak, idrar böbreklerinizden üreterler yoluyla mesanenize akar.
Devamını OkuVarikosel Tedavisi
Varikosel; erkeklerde, torbalardaki ( testislerdeki ) toplardamarların genişleyip varisleşmesi sonucu içerisinde kan birikmesiyle oluşan bir hastalıktır. Genelde 20 yaşından sonra ortaya çıkar. Kısırlık problemi çeken...
Devamını OkuHolep ile Prostat Ameliyatı
HOLEP , İyi huylu prostat büyümesine bağlı idrar kanal tıkanıklıklarının ameliyatla tedavisinde lazer teknolojisinin kullanıldığı bir yöntemdir.
Devamını OkuSertleşme Sorunlarının Tedavisinde Şok Dalga Tedavisi ESWT
ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) cerrahi olmayan bir müdahale sırasında böbrek taşlarının veya safra taşlarının birçok durumda şok dalgaları tarafından ezilmektedir. Sertleşme sorunları için şok dalgası tedavisi de bu prosedüre dayanmaktadır. Temel fark sertleşme sorunları tedavisi sırasında böbrek taşlarının veya safra taşlarının ezilmesinde kullanılan enerjinin sadece onda biri kullanılır. Bu nedenle bu şok dalgası tedavisi, düşük enerjili veya ESWT olarak adlandırılır.
Devamını OkuProstat Kanseri Tanısında Son Teknoloji Multiparametrik Prostat MR ve Prostat Füzyon Biyopsi
Prostat sonrası kanser, erkeklerde kanser ölümünün ikinci önde gelen nedenidir. 2030 yılına kadar görülme sıklığının yaşlanan küresel nüfus nedeniyle iki katına çıkması beklenmektedir. Prostat spesifik antijen (PSA) testi, transrektal ultrason eşliğinde biyopsi ile geleneksel tanının sınırlamaları ile daha da karmaşıklaşan nispeten temkinli hastalığın aşırı teşhisine yol açmıştır.
Devamını OkuBöbrek Kanseri
Böbrek kanseri böbreklerde başlayan bir hastalıktır. Bir veya her iki böbrekteki sağlıklı hücreler kontrolden çıktığında ve bir yumru (tümör olarak adlandırılır) oluşturduğunda olur. Renal hücreli karsinom yetişkinlerde en sık görülen böbrek kanseri türüdür.
Devamını OkuProstat Kanseri
Prostat kanseri dünyada en sık görülen kanserler içerisinde dördüncü sıklıkta görülen kanser olup insidansı ve mortalite oranları ülkeden ülkeye farklılıklar göstermektedir. Yaşla çok kuvvetli ilişkisi vardır...
Devamını OkuProstat Hastalıkları
Prostat Enfeksiyonu - Prostatit;Prostatit kelime anlamı olarak prostat bezinin inflamasyonu olsa da geleneksel olarak üriner sistem semptomları, enflamasyon, prostat kökenli ağrı ve etiyopatogenezi tam olarak anlaşılamayan klinik tabloyu ifade etmek için kullanılmaktadır.
Devamını OkuTestis Hastalıkları
Varikosel; testis damarlarında genişleme, varisleşme olarak tanımlanabilen Varikosel erişkin erkek popülasyonun % 15-22'sinde görülür. İnfertilite araştırması nedeniyle başvuranların ortalama % 30-40'ında saptanan ve erkek infertilitesinin en sık rastlanan patolojisidir...
Devamını OkuProstat Büyümesinde Su Buharı Tedavisi
Prostat büyümesinde kullanılan Su Buharı tedavisi, minimal invaziv bir yöntemle su buharı kullanarak prostat dokusunu küçültür. Hızlı iyileşme süresi, düşük komplikasyon riski ve etkili sonuçları ile dikkat çeken bu tedavi, BPH belirtilerini hafifletir ve yaşam kalitesini artırır.
Devamını OkuSünnet
Penis derisinin ucunun alınarak penis ucunun açığa çıkarılma işlemine sünnet denir. Basit bir işlem gibi görünen sünnetin ciddiye alınması gereken bir operasyon olduğunu bilmek gerekir. Bu yüzden sünneti muhakkak işin uzmanı olan, sünnet eğitimi almış bir üroloji uzmanına yaptırmalısınız. Yanlış sünnet yapımı ileride önemli sorunlara neden olabilir.
Devamını OkuPlazma Kinetik Teknoloji ile Prostat Tedavisi
Prostat sadece erkeklerde bulunan ceviz büyüklüğünde salgı bezidir. İdrar torbasının tabanında bulunur ve idrar kanalını çepeçevre sarar. 45 yaşından sonra olabilecek hormonal değişikliklerle büyümeye başlar. İyi huylu prostat büyümesi olarak adlandırılan BPH (Benign Prostat Hiperplazisi)...
Devamını OkuRadikal Sistektomi İleal Mesane (Yapay Mesane) Ameliyatı
Mesanenin çıkarıldığı cerrahi prosedüre radikal sistektomi denir. Mesane kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılma eğilimindedir ve bu nedenle mesane ve çevresindeki organlar genellikle çıkarılır. Erkeklerde prostat, seminal veziküller ve çevresindeki lenf düğümleri çıkarılır. Erkekler ameliyattan sonra boşalma yapmazlar.
Devamını OkuMesane Taşları
Daha çok erkeklerde görülen mesane taşları işeme disfonksiyonu veya abancı cisim gibi altta yatan patolojilerin bir sonucudur. işeme disfonksiyonlarının sebebi ise alt üriner sistem obstruksiyonuna sebep olan idrar kanalı darlığı, iyi huylu prostat büyümesi, mesane...
Devamını OkuMesane Kanseri
Mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasına mesane kanseri denir. Mesane kanseri idrar kesesinin içini döşeyen hücre tabakasından kaynak alır. Eğer bu hücre çoğalması yalnızca mesanenin yüzeyel katmanı ile sınırlıysa buna...
Devamını OkuMesane Hastalıkları
Mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasına mesane kanseri denir. Mesane kanseri idrar kesesinin içini döşeyen hücre tabakasından kaynak alır. Eğer bu hücre çoğalması yalnızca mesanenin yüzeyel katmanı ile sınırlıysa buna yüzeyel mesane kanseri denir. Eğer hücre çoğalması derinleşip kas ve yağ tabakasına da geçerse buna derin...
Devamını OkuLaparoskopik Böbrek Kanseri
Geleneksel olarak, böbrek cerrahisi uzun hastaneye yatış ve iyileşme ile büyük insizyonlar gerektiriyordu. Genellikle laparoskopik minimal invaziv cerrahi, mühendislik ve bilgisayar teknolojilerinin ilerlemesi ile ürolojik cerrahi alanında son zamanlarda geliştirilmiştir.
Devamını Okuİnmemiş Testis
İnmemiş bir testis (kriptorşidizm), doğumdan önce penisin (skrotum) altında asılı olan cilt torbasında uygun pozisyonuna hareket etmeyen bir testistir. Genellikle sadece bir testis etkilenir. İnmemiş bir testis genel olarak nadirdir, ancak erken doğan bebekler arasında yaygındır.
Devamını OkuBöbrek Kanal Darlığı Ameliyatları
Çoğu zaman, doktorlar rutin prenatal ultrasonlar sırasında doğumdan önce üreter tıkanıklığı bozukluklarını teşhis ederler, bu da böbrekler, üreterler ve mesane de dahil olmak üzere gelişen fetüsün ayrıntılarını gösterebilir. Doktorlar genellikle böbrekleri yeniden değerlendirmek için doğumdan sonra başka bir ultrason yaparlar.
Devamını OkuLazerle Endoskopik Üreter Taşı Ameliyatı
Yeterince küçük olan böbrek taşlarının çoğu genellikle daha fazla sıvı alımı ile idrar yolundan geçer. Böbrek taşı makul bir süre sonra geçmezse veya taş büyüyor ve idrar akışını engelliyorsa ameliyat gerekebilir. Endoskopik cerrahi, endoskop kullanılarak, cerrahın vücudun içinde görmesini sağlayan ince, uzun, esnek bir kamera ve ona bağlı bir ışık olan özel bir cerrahi alet kullanılarak yapılan minimal invaziv bir cerrahidir.
Devamını OkuBöbrek Kistleri
Böbrek kistleri, böbrekler üzerinde veya böbrekler içinde oluşan yuvarlak sıvı keseleridir. Böbrek kistleri, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek ciddi bozukluklarla ilişkili olabilir. Ancak daha yaygın olarak, basit böbrek kistleri nadiren komplikasyonlara neden olan kanserli olmayan kistler olarak adlandırılan bir tiptir.
Devamını OkuHipospadias (Peygamber Sünneti) Sünnet
Hipospadias sünnet, doğumda mevcut olan penisin açılmasında bir kusuru düzeltmek için yapılan cerrahidir. Üretra (idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp) penisin ucunda bitmez. Bunun yerine, penisin alt tarafında biter. Daha ciddi vakalarda, üretra penisin ortasında veya altında, skrotumun içinde veya arkasında açılır.
Devamını OkuHPV - Siğil - Kondilom
İsmini son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz HPV virüsü, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir virüs çeşididir.
Devamını OkuLazerle Böbrek Taşı Ameliyatları (Perkütan / Fleksible URS-RIRS)
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte böbrek taşlarının tedavisinde birçok alternatif tedavi seçenekleri ortaya çıkmıştır. Böbrek taşlarının tedavisinde asıl amaç böbreğe en az zarar vererek maksimum taşsızlık sağlamaktır...
Devamını Okuİktidarsızlık (Sertleşme Problemi) Penil Protez İmplantasyonu(Mutluluk Çubuğu)
Penisin tatmin edici bir cinsel birliktelik için yeterli sertliğe ulaşmaması veya penisteki sertliğin ilişki süresince devam etmemesi sık rastlanılan bir sorundur. Bu problem genç yaşlarda genellikle...
Devamını OkuBöbrek Hastalıkları
Taş hastalığı nedir? Taş idrar yollarında mineral tuzlarının çökerek birikmesi sonucu oluşmaktadır. Taş genellikle böbreklerde oluşmaklar birlikte mesanede de oluşabilmektedir. Böbrekte taşın nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemesine rağmen bir takım teoriler mevcuttur.
Devamını Okuİdrar Kaçırma
İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumudur. Eğer bu durum düzenli olarak tekrarlarsa tıbbi bir sorun olarak kabul edilir. Kadınlar, erkeklere göre idrar kaçırma sorunlarından daha fazla şikâyetçi olurlar...
Devamını Oku